فهرست مطالب

مطالعات تطبیقی هنر - پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه مطالعات تطبیقی هنر
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علیرضا شیخی، صمد سامانیان، محمدتقی آشوری صفحه 1
    این مقاله با مطالعه منبت در دوران اسلامی به لحاظ ویژگی های فنی و هنری آغاز می شود و در قالب شیوه های منبتکاری در پنج گروه تخت، محدب، مقعر، شبکه و حجم ادامه می یابد. این تقسیم بندی در تطبیق این هنر با فلزکاری، نگارگری و گچبری صورت گرفته است. هنر منبت در دوران معاصر از فنون و نقوش متنوعی بهره گرفته و پیشینه فرهنگی، هنری و اقلیمی در این مناطق بارز و آشکار است. در اصفهان نقش بومی و هویت ملی شامل طرحهای صفوی و قاجاری و نیز بهت بع توریستیبودن آن، تاثیر جهانگردان درطول زمان انکارناپذیر است. در جوار آن، عناصر ریزنقش گلپایگان با استفاده از عناصر محلی، نقوش ساده و گیاهان استیلیزه شده بر زمینه بافتدار و گلها با طراحی قاجاری و ابزاری ساده منبت شده اند. تاثیر اقلیم سنندج با جنگلهای گردو و گلابی با کندهکاری درشتتر و انتخابی عالی با نگرشی ذوقی و هنری از نقوشی که ساخته و پرداخته طبیعت است، دیده میشود. تنوع هنر منبت ایرانی در کنده کاری نرم، روان و ملیح آباده با گل سرخ، گل نرگس و برگ بید که از نقوش اصلی این خطه است، با شیوه نیش هم آوا شده است. عناصر بومی و نمادهای فرهنگی شیراز عموما با طراحی های هنرمندان شیرازی همچون لطفعلی صورتگر نمایان است، ضمن اینکه از تاثیرگذاری شهر آباده در این خصوص نمیتوان صرفنظر کرد. استفاده از ابزار و نقشهای متنوع با نوع شیوه منبتکاری هماهنگ شده و توانسته است گویای هنری سنتی در این مراکز باشد.
    در این مناطق نقوش، شیوه های بهکار گرفته شده، ابزار، مصالح رایج و نوآوری ها دسته بندی شده و مورد بحث قرار گرفته است که عناصر مورد مطالعه در جداول جداگانه مقایسه میشود. با توجه به تکمتغیربودن تحقیق، سوالات اصلی پیرامون سبک های مختلف منبتکاری، هماهنگی فرم و تکنیک و همچنین اصالت طرحهای هر منطقه است.
    روش کلی تحقیق توصیفی و تحلیلی- تطبیقی است. از نظر کاربرد، بنیادی و به لحاظ رویکرد کیفی است. شیوه جمع آوری اطلاعات براساس مطالعات کتابخانه ای و بهخصوص پژوهشهای میدانی شامل مصاحبه، پرسشنامه و تهیه عکس توسط نگارندگان بوده است. میدان تحقیق کارگاه های دارای تجربه و مهارت مناسب و کافی در شهرهای اصفهان و شیراز و تمامی کارگاه های فعال در شهرهای آباده، گلپایگان و سنندج است
    کلیدواژگان: هنرهای چوبی، منبت، اصفهان، گلپایگان، آباده، شیراز، سنندج
  • ایمان زکریایی کرمانی، حمیدرضا شعیری، شهرزاد فروغی صفحه 17
    فرش یکی از مهمترین هنرهای اصیل و سنتی ایران به شمار می آید که در طول تاریخ هنر این سرزمین یکی از پویاترین نظام های گفتمانی را شکل داده است. در جغرافیای فرش ایران منطقه کرمان همانند ستارهای درخشان میدرخشد. از مهمترین ویژگی های فرش کرمان این است که بهخوبی توانسته است با تحولات فرهنگی و سیاسی ایران همراه شود و به شایستگی صورت بندی های معرفتی و گفتمان های رایج در فرهنگ ایرانی را بازنمایی کند. نظام گفتمانی فرش کرمان سابقه و پیشینه کهنی دارد و با گذر زمان فرازونشیب های متعددی را تجربه کرده است. هرچند که نمونه های موجود فرش کرمان نشان دهنده آن است که سابقه این هنر در این منطقه به دوره های قبل از صفویه میرسد، درخشانترین دوره تحولات قالی کرمان پس از عصر صفویه در دوران قاجار روی میدهد و میتوان تاثیر مولفه های قدرت سیاسی و اقتصادی را در نظام گفتمانی فرش کرمان در عصر قاجار بهخوبی مشاهده کرد. در این پژوهش با رویکردی تاریخی و تطبیقی سعی داریم به این پرسش اصلی پاسخ دهیم که مولفه های قدرت به ویژه قدرتهای سیاسی- اقتصادی حاکمان محلی چه نقشی در تحولات فرش کرمان داشته اند؟ در این مقاله با تکیه بر مبانی نظری گفتمان قدرت میشل فوکو، تحولات فرش کرمان در عصر رونق که با توجه به تحولات تاریخی فرش کرمان آن را عصر نوزایی نام نهادهایم، بررسی می شود و نتیجه قابل تامل در این مقاله این است که قدرتهای سیاسی و اقتصادی مهمترین عوامل شکل دهنده نظام گفتمانی فرش کرمان به شمار میروند
    کلیدواژگان: فرش کرمان، گفتمان قدرت، فرش قاجار، دوره نوزایی فرش کرمان
  • سمیه خانی، احمد صالحی کاخکی، بهاره تقوی نژاد صفحه 37
    شناسایی و بررسی تاریخ تحولات بناهای دوره های اسلامی به این مهم رهنمون می شود که سیر تحولات این ابنیه به گونهای ادامه دهنده سنتهای دوره های قبل از خود است. میتوان گفت که تاثیر یکپارچه فرهنگ اسلامی در دوره های مختلف یکی از دلایل این تداوم سنتهاست، بهگونهای که در هر دوره سعی میشد از سنتها و الگوهای دوره قبل به فراخور نیاز و متناسب با تحولات بهره ببرند و آن را تکامل دهند. در اینخصوص میتوان مدرسه را بنیانی برای آموزش متعالی تر و پاسخی به نیازهای جامعه مسلمانان عنوان کرد.
    در این میان، مدرسه غیاثیه خرگرد مدرسهای شاخص از دوره تیموری و مدرسه چهارباغ اصفهان باشکوهترین مدرسه صفوی و ادامهدهنده سنتهای معماری مدارس عصر تیموری ازلحاظ معماری و تزئینات شناخته میشود. از اینجهت، با توجه به اینکه در اواخر دوره تیموری معماری به اوج خود رسیده، میتوان این فرضیه را طرح کرد که معماری و تزئینات مدرسه چهارباغ متاثر از مدرسه غیاثیه خرگرد است.
    پژوهش حاضر بر آن است تا با استفاده از روش تطبیقی-تحلیلی و انجام تحقیقات کتابخانه ای و میدانی به ارزیابی و مقایسه تطبیقی معماری و تزئینات دو بنای شاخص بپردازد.
    با بررسی های انجامشده در این مقاله این نتیجه حاصل شد که از بین عناصر کالبدی تطبیقیافته در تناسبات، بعضا انواع تکنیکها، نقوش هندسی و خطوط کوفی بنایی، مدرسه چهارباغ متاثر از مدرسه غیاثیه بوده است. ولی این موضوع درخصوص ساختار فضایی، سلسلهمراتب، همجواری، هماهنگی با اقلیم، کتیبه ها و انواع نقوش به صورت اثبات شده دیده نشد. بیشتر تزئینات کاشیکاری مدرسه غیاثیه به صورت نقوش اسلیمی و خطوط معقلی است درصورتیکه در مدرسه چهارباغ به صورت هندسی، انتزاعی و خطوط ثلث است که استحکام ساده و روانی دارد.
    کلیدواژگان: معماری، تزئینات، مدرسه غیاثیه، مدرسه چهارباغ، تداوم سنت
  • سمانه سالک، مهران قرائتی، محمدرضا اولیا صفحه 53
    خانه پدیدهای است حاصل کنش عوامل گوناگون؛ که فرهنگ و اجتماع در شکلدهی آن سهمی بزرگ دارند. در جوامع سنتی، این اثرپذیری در بعد فرهنگی بسیار بیش از امروز بوده که نتیجه، همسازی بیشتر با ساکنان و شرایط آنان بوده است.
    شناخت جنبه های این برهمکنش میتواند زمینهساز به کارگیری آن مطابق با امروز باشد. از سوی دیگر، خانه های یک دوره تاریخی روشنکننده برخی جنبه های شرایط اجتماعی زمان خود نیز هستند. این پژوهش به منظور شناخت چگونگی تاثیرگذاری شرایط اجتماعی و اعتقادی ساکنان بر معماری و بهویژه سازماندهی فضاهای خانه های سنتی ایران در اصفهان عصر صفوی و دوره پس از آن شکل گرفته است.
    پرسش این است که چه تفاوتهایی در سازماندهی و تزئینات خانه های بازرگانان مسلمان و ارمنی اصفهان در دوران حاکمیت سبک صفوی بوده است؟ اصول انتخابشده براساس منظر فرهنگی و اجتماعی و نیز آرای راپوپورت است که عوامل فرهنگی و اجتماعی را در شکلدهی بنا در اولویت و مهمتر از اقلیم، فنآوری و مواد ساختمانی میداند. این پژوهش با روش تاریخی - توصیفی و با هدف توسعهای و با بهرهگیری از اسناد، مطالعه میدانی و مصاحبه انجام شده است و یافته ها طبق روشی کیفی و از طریق مقایسه و تفسیر تحلیل شده اند.
    نتیجه گیری پس از تقسیم یافته ها به دو دسته کلی صورت گرفت: اصول اخلاقی و اعتقادی همچون محرمیت که چگونگی رعایت آن بسته به دین متفاوت بوده است و زمینه اقتصادی و اجتماعی که در دو دوره از حیات شهر اصفهان بررسی شد. مساعدشدن وضعیت سیاسی-اجتماعی کشور، سطح امنیت و بالا رفتن درآمدهای عمومی در این دو دوره زمینه ساخت خانه هایی را فراهم آورد که وسعت و تزئیناتشان در دوره های آشفته پیش از آن نظیر نداشت. خانه های مورد بررسی ارامنه مربوط به دوره اول (عصر صفویان) و خانه های مسلمانان مربوط به دوره دوم هستند که به دلیل تفاوت شرایط زمان، هرگز ازلحاظ ساخت و تزئینات، همپایه سرای بازرگانان ارمنی نیستند.
    نتایجی که بهدست آمد، بهطور کلی نشاندهنده تاثیر آشکار شرایط اجتماعی در تفاوتها بود. اما موارد فرهنگی و اعتقادی که هر بار خود را بهگونهای نشان میدهند، اثر عمیقتر و ظریفتری دارند که معمولا در نگاه اول دیده نمیشوند. شکلگیری این الگوی ساخت براثر سالها تجربه و اصلاح براساس روش و شرایط زندگی بوده است.
    کلیدواژگان: خانه سنتی ایرانی، اصفهان، سبک صفوی، شیوه اصفهانی، بازرگانان ارمنی
  • سیده مریم عالم‎بین صفحه 69
    نگاره‎ هفتاد‎هزار ‎پرده یکی از نگاره های کتاب معراجنامه شاهرخی است. یکی از مهمترین نکاتی که با اولین نگاه به این نگاره به ذهن متبادر میشود، تقسیم بندی منحصر به فرد قاب آن به چهار پرده عمودی است که شاید نظیر این نوع ترکیب بندی در نگارگری ایرانی کم نظیر و حتی بی نظیر باشد. با توجه به نام نگاره و همچنین مضمونی که نگاره متضمن آن است، سوالاتی مطرح می‎شود: چرا از تقسیم‎بندی «چهار»گانه، برای نمایش «هفتادهزار» پرده استفاده شده؟ آیا استفاده از تعداد «چهار» پرده تعمدی بوده است؟ آیا می‎توان بین چهار پرده به کاررفته و حجابهای چهارگانه ارتباطی یافت؟ مسئله مورد نظر در این مقاله بررسی واژه حجاب در فرهنگ اسلامی، بیان ارتباط میان حجاب و عدد چهار، و نشاندادن این است که تقسیم چهارگانه نگاره برای نشان دادن مفهوم حجابهای چهارگانه در اسلام بهکار میرود. از دیدگاه عرفان اسلامی حجاب ها چهارند که همان صفات رذیله انسانی هستند و مانع از رسیدن انسان به حقیقت واقعی میشوند. تقسیمبندی چهارتایی نگاره نشاندهنده همین موانع چهارگانه درونی است. هدف از این تحقیق نشاندادن این مطلب است که هفتاد‎هزار حجاب نور و ظلمت همان حجاب‎های چهارگانه‎ای هستند که در نهاد انسان وجود دارند؛ با توجه به این حدیث نبوی که: «شیطان من مسلمان شده است»؛ این حجاب‎ها از پیش روی پیامبر(ص) در شب معراج کنار رفته است و درواقع چهارگانگی تقسیم بندی نگاره معنای کناررفتن حجاب را در خود مستتر دارد. در این مقاله میبینیم که یکی از والاترین مفاهیم اسلامی– حجاب- در این نگاره مورد توجه قرار گرفته و به عنوان موانع نفسانی در مسیر لقاء پروردگار مطرح میشوند که از مقابل دیدگان پیامبر (ص) کنار رفته است و به همین دلیل از چهار پرده رنگی استفاده شده است. روشی که در این مقاله مورد استفاده قرار گرفته است، توصیفی-تحلیلی و نحوه گردآوری اطلاعات ازطریق منابع کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: نگارگری، حجاب، عدد چهار، معراجنامه شاهرخی، شب معراج، هفتادهزار پرده
  • علیرضا خواجه احمد عطاری، حبیب الله آیت اللهی، علی اصغر شیرازی، محسن مراثی، خشایار قاضی زاده صفحه 81
    یکی از ویژگی های نقاشی مکتب اصفهان در دوره صفوی توجه به انساننگاری است. شیوه پرداختن به تصویر انسان و نگرشی که به تصویرگری آن در نقاشی این دوره بوجود آمده آن را نسبت به مکاتب قبلی متفاوت کرده است. مقاله حاضر شرایطی را که موجب بوجود آمدن این نوع نگرش به انسان و نقاشی آن شده مورد ارزیابی قرار داده، ضرورتهایی که باعث شده در نگارگری دوره شاه عباس اول به تصویر انسان بیشتر توجه شود، نشان میدهد.
    این مقاله به دنبال پاسخ به این سئوال است که نحوه تاثیر این تحولات بر پیکرنگاری انسان در نقاشی مکتب اصفهان چگونه بوده است؟ هدف از این مقاله شناخت و توصیف ویژگی هایی است که در انساننگاری نقاشی مکتب اصفهان ظاهر گردید و این سبک را در مقایسه با نقاشی قبل از خود (مکتب تبریز دو) متمایز گردانید.
    روش تحقیق در این مقاله با توجه به ماهیت تاریخی آن از یک سو و نیاز به تبیین آثار از سوی دیگر توصیفی- تحلیلی بوده و با استدلال استقرایی به جمعآوری اطلاعات مربوط به نگارگری این عصر پرداخته شده است. گردآوری مطالب به شیوه اسنادی (کتابخانه ای) صورت گرفته است.
  • حسنعلی پورمند، روشنک داوری صفحه 93
    ارائه تصویر شاه در هر دورهای، مفاهیم و مقاصد خاصی برای حکومت بههمراه داشته و از جنبه های مختلفی به آنها پرداخته شده است. در پژوهش حاضر به بررسی دلایل و چگونگی حضور تصویر شاهانه در آثار هنری و مطالعه تطبیقی بین دو دوره فتحعلیشاه و ناصرالدینشاه میپردازیم تا ازطریق بررسی رابطه بین هنر و سیاست، تغییرات بازنمایی و روش های بصری مورد استفاده برای انتقال اهداف مورد نظر حکومت و تفاوتهای میان آنها را در هریک از دوره ها آشکار کنیم. فرضیه پژوهش حاضر، تاثیر متفاوت ابزار و سازوکارهای هنری هر دوره بر بیان اقتدار، اعمال قدرت و مشروعیت و کاربرد آن است. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی و بهکارگیری نمونه آثاری با تصویر شاهانه و بررسی های تاریخی به تحلیل و مقایسه ساختارهای دو دوره مذکور میپردازیم.
    نتایج مبین آن است که بهرغم حضور هردو پادشاه در یک سلسله و اینکه ظاهرا باید در هردو دوره با یک هدف به تکثیر تصویر شاه بر آثار هنری و تولیدات گوناگون پرداخته شده باشد، در واقع کاربرد تصویر فتحعلیشاه بهدلایل گوناگون سیاسی و اجتماعی، در عین مصرف داخلی در کشور، بیشتر برای نمایش شکوه باستانی به ارث رسیده به سلسله نوپای قاجار و اثبات اقتدار به قدرتهای اروپایی بوده است و حضور ناصرالدینشاه حتی برروی اسکناس و روزنامه، همزمان با تغییرات بسیار در درجه رویتپذیری شاه، که متاثر از تغییر تکنولوژی و عامل تحول در گفتمان آن دوره بود، بیشتر برای تحکیم پایه های قدرت در حال از دست رفتن در جامعه داخلی کاربرد داشته است.
    کلیدواژگان: هنر قاجار، تصویر شاهانه، بازنمایی قدرت، هنر و سیاست
  • سمیه خسروی خراشاد، شهریار شهیدی صفحه 107
    این پژوهش به بررسی تطبیقی بین شخصیتهای منطقالطیر با شخصیتهای نمایشنامه در انتظار گودو میپردازد. هدف از این پژوهش مقایسه تطبیقی بین شخصیتها، زاویه دید و کنش هرکدام از آنهاست. پرنده ها در منظومه منطقالطیر عزم سفر میکنند و بهرهبری هدهد برای یافتن سیمرغ میکوشند و در این راه از هفت مرحله میگذرند. درنهایت فقط سی مرغ به سیمرغ میرسند. در نمایشنامه درانتظارگودو افرادی منتظرند که گودو بیاید و پسرکی از طرف گودو مرتب پیغام میآورد. اما گودو هرگز نمیآید. در وهله اول این سوال مطرح می شود که آیا بهراستی مطابقت یک اثر با محتوای اخلاقی-عرفانی همچون منطقالطیر با نمایشنامه درانتظارگودو با مضمون ابسوردی امکانپذیر است؟ چالش اصلی این بررسی تطبیقی در وجود و عدم معنا و معنویت در زندگی شخصیتهای این دو اثر و زاویه دید دو نویسنده بزرگ به دنیای پیش روی بشریت است. این پژوهش با روش های تحلیلی-توصیفی انجام شده است. نتیجه پژوهش این است که شخصیتهای عطار در تمام مراحل در تلاشاند ولی شخصیتهای بکت منفعل هستند و برای رهایی و وصال به آرزوهایشان چشم امید به دیگری بستهاند. شخصیتهای بکت واگرا و شکستخوردهاند درحالیکه شخصیتهای عطار موفق و همگرا هستند. درنهایت به این نتیجه میرسیم که ساموئل بکت با نشاندادن پوچی و بیهدفی، وابستگی به مادیات ناشی از عدم وجود حقیقتبینی و خودشناسی بشریت را به وحدت دعوت میکند و عطار نیشابوری با نمایش حقیقت و شیرینی دستیابی به وحدت، انسان را از وابستگی به مادیت برحذر میدارد.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، شخصیت، منطقالطیر، درانتظارگودو، عطار نیشابوری، ساموئل بکت
  • فهمیه دانشگر، فائزه طاهری صفحه 121

    نوشتار و تصویر دو مولفه اصلی تشکیل دهنده آثار گرافیکی هستند. اصولا بیشتر به ابعاد تجسمی تصویر توجه می شود اما وجه دیداری نوشتار هم سبب می شود قواعد تجسمی مشترکی بین تصویر و نوشتار شکل گیرد که درنهایت بر انتقال مفهوم بعد کلامی آن اثر خواهد داشت. از آنجا که مبانی هنرهای تجسمی در نوشتارنگاری فارسی هم مانند سایر پدیده های دیداری وجود دارد به این معنا که اگر در نوشتار تغییر ساختاری ایجاد شود، موجب خدشه دارشدن ابعاد تجسمی حاکم بر آن می شود شناخت عنصر خط، انواع آن و نیز جهت های آنها در شکل گیری نوشتارنگاری فارسی یکی از موارد ضروری برای آشنایی با اصول بصری و تجسمی نوشتارنگاری فارسی است. شناخت این قواعد در خلق ترکیب بندی های پویا و قانونمند موثر است و از بیگانگی نوشتار با تصویر در اثر گرافیکی جلوگیری به عمل می آورد.
    سوال کلی این پژوهش این است که آیا از منظر مبانی هنرهای تجسمی جنبه بصری خط ها در نوشتارنگاری فارسی برای استفاده در طراحی گرافیکی عنوان و شعار جایگاهی دارد؟ اگر چنین است، تفاوتها و اشتراکات حضور عنصر بصری خط در نوشتارنگاری فارسی و لاتین کداماند؟
    این تحقیق به روش تجربی برمبنای اصول و مبانی هنرهای تجسمی انجام پذیرفته و به عملکرد بصری انواع خط در نوشتارنگاری فارسی و تطبیق آن با عملکرد مشابه در نوشتارنگاری لاتین می پردازد.
    هدف از این پژوهش شناسایی تنوع ساختار خط ها در نوشتارنگاری فارسی و مقایسه کارکرد تجسمی آنها با نوشتارنگاری لاتین به منظور تاکید بر وجود امکانات کاملا متفاوت- درخلق ترکیب بندی ها- در این دو نوع نوشتار است.
    انتظار میرود از بررسی انواع خطهای دیداری و تطبیق کارکرد آنها در چیدمان نوشتارنگاری فارسی و لاتین این نتیجه بهدست آید که توجه به تاثیر انواع خطوط دیداری و کارکرد آنها در ساختار نوشتارنگاری فارسی، چنانکه در نوشتارنگاری لاتین نیز هست، بر قدرت انتقال معنا و حس حاصل از آن به دریافتکننده موثر است.
    به نظر می رسد در مجموعه واژگان تشکیل شده از نوشتارنگاری فارسی، تنوع ساختاری عنصر خط نسبت به حروف لاتین بیشتر باشد و باعث امکان پویایی بیشتر و در نتیجه تنوع حسهای حاصل از آنها در ترکیب بندی عنوانها و شعارها شود.

    کلیدواژگان: مبانی هنرهای تجسمی، ساختار خطی، عنصر بصری خط، راستا، تعادل بصری
|
  • Alireza Sheikhi, Samad Samanian, Mohamadtaghi Ashouri Page 1
    This article begins with the study of marquetry in Islamic period, especially about its artistic and technical features. Comparing with metalworking, miniature and plaster-moulding, techniques of marquetery are divided to flat, convex, concave, network and volume. Contemporary marquetry art has various shapes and techniques in special regions of Iran. Cultural, artistic and climate backgrounds are clear and evident. In Isfahan, the role of local elements and national identity, including designs of Safavi and Qajar periods, and the impact of tourists overtime are undeniable. Besides this, thumbnail elements of Golpaygan have been carved on textured background with primary tools and using local elements, simplified designs and flowers with Qajarid style. Sanandaj climate’s influence with walnut and pears jungles can be seen in the artists’ excellent choice of this nature. Iranian marquetry variety can be seen in smooth and graceful marquetries of Abadeh. Daffodil, rose and willow leaves are the original designs of this region executed by Nish style. Local elements and cultural symbols of Shiraz are usually shown in the designs of Shiraz artists like Lotfali Souratgar, while Abadeh designs have influence on it. The use of various tools and designs has been coordinated with marquetry style and shows the traditional art in these regions.In these areas, designs, styles, tools, common materials and innovations have been discussed and the elements are compared in separate tables. Due to studying a single variable in this research, the main research questions are about different styles of marquetry, coordination of form and technique and original designs in each region. The overall method in this research is descriptive and comparative-analytic. With regard to use it is fundamental and with regard to approach it is qualitative. Gathering data is based on library studies and, especially, field studies including interview, questionnaire and photo provided by author. In Isfahan and Shiraz, the statistical population consists of experienced workshops with sufficient skill whereas in Abadeh, Golpaygan and Sanandaj all active workshops are considered as statistical population.
    Keywords: wooden arts, marquetry, Abadeh, Shiraz, Isfahan, Golpayegan, Sanandaj
  • Iman Zakariaee Kermani, Hamidreza Shairi, Shahrzad Foroughi Page 17
    Carpet production is one of the most important original arts of Iran. It has formed one of the most dynamic discourse systems throughout the history of Iranian art. In the geography of Iranian carpet, Kerman region shines like a bright star. One of the main features of Kerman carpet is that it has been well-developed along with cultural and political changes in Iran, and has succeeded in reflecting the epistemological formations and prevalent discourses in Iranian culture. The discourse system of Kerman carpet, then, has an old background which experienced several changes throughout the history.Although existing samples of Kerman carpet show that history of this art in this area dates back to well before Safavid era, the most brilliant period of its development starts with Qajar era. The influence of economic and political power factors could be traced on the discourse system of Kerman carpet in Qajar era.The present study attempts to investigate, through a comparative historical approach, to what extent power factors, particularly economic and political power of local rulers, have influenced the development of Kerman carpet. In this essay, the developments of Kerman carpet in its golden age, which is named the “renaissance” here, are studied based on the Foucault’s theory of power discourse. It concludes that political and economic powers can be considered as the most important factors forming the discourse system of Kerman carpet.
    Keywords: Kerman carpet, discourse of power, Qajar carpet, Kerman carpet renaissance
  • Somayeh Khani, Ahmad Salehi Kakhki, Bahareh Taghavinezhad Page 37
    Identifying and studying the evolutions and developments of Islamic monuments lead to the fact that the evolutionary course of these buildings continues previous traditions. It can be said that the consistent influence of Islamic culture in different periods is one of the reasons for the continuity of such traditions. In other words, in each period the traditions and patterns of the previous period were utilized according to the need and developments. In this regard, school can be assumed as a foundation for higher education and a response to the specific needs of the Muslim community. Among others, Khargerd Ghyasiye School, as an outstanding school in Timurid period, and Chaharbagh School, as the most elegant school in Safavid period and as an extender of architectural traditions of Timurid schools, are of high importance in terms of architecture and decoration. Hence, as in late Timurid period architecture reached its peak, this hypothesis can be proposed that the architecture and decoration in Chaharbagh School has been affected by those of Khargerd School.This study aims at evaluating and comparing the architecture and decoration of these two buildings by using analytical-comparative method, library and field research.After completing the research, it has been concluded that Chaharbagh School has been affected by Ghiyasiye School with regard to the matched physical elements, proportions, some types of techniques, geometrical lines and Kufi lines. But this issue is not proven regarding the spatial structure, hierarchy, proximity, harmony with the climate, inscriptions and motifs. Most of decorative tilings of Ghiyasiye School are in the form of Arabesque designs and stronghold lines, while in Chaharbagh School they are in the form of geometrical, abstract and triangle lines that have mental and simple strength.
    Keywords: architecture, ornamentation, Ghiasiyeh School, Chaharbagh School, continuity
  • Samaneh Salek* Mehran Gharaati* Mohammadreza Olia Page 53
    The aim of this article is to investigate how social and religious conditions of residents have influenced the spatial arrangement of Iranian traditional houses in the Isfahan of Safavid and post-Safavid eras. The question is: what are the differences between Muslim and Armenian traders’ residences during the first period of Safavid style or Isfahani style (from the structural and decoration perspectives). The chosen principles are on the basis of cultural and social points of view and also the opinions of Rapoport who considers a more important role for cultural and social components in house shaping than other parameters such as climate, technology and construction materials. This project is conducted by a descriptive method using field research, based on interviews, as well as historical documents. At the end, the results are analyzed by a qualitative method applying comparison and interpretation procedure. After dividing findings into two general categories, the results are as following: first, the moral and religious principles such as privacy policies and faiths that depend on religious backgrounds. Second, the socio-economic background which was investigated in two periods of Isfahan life. Improvement of political and social situations, security level and rising of public incomes in these two eras paved the way for building houses whose space and decorations were unique compared to the previous turbulent periods. Armenians’ houses under investigation are related to the first period (Safavid era) whereas Muslims houses are related to the second period. Due to the time difference, these houses are never equal with Armenian houses regarding constructions and decorations. In general, the results obviously indicate a strong relationship between the differences and the social situations. However, the cultural and religious items have deeper and more subtle effects, which are not usually seen at the first glance. This model was formed during numerous years of experience and reformation of living patterns and circumstances.
    Keywords: traditional Iranian house, Isfahan, Safavid style, Isfahani style, Armenian merchants
  • Maryam Alambin Page 69
    The miniature of seventy thousand veils is one of the miniatures of Shahrokhi’s Meraj Nameh (Book of Ascension). One of the most significant points springing to mind at first glance is the unique division of the frame of this miniature into four vertical veils which is probably without equal in Persian painting. A number of questions come to the mind regarding the name and theme of this miniature: (1Why has quadruple division been used for representing seventy thousand veils? (2 Has the usage of “four” veils been intentional? (3 Is there any relationship between the used four veils and quadruple veils? This article tries to study the word Hijab (veil) in Islamic culture, express the relationship between Veil and Number 4, and show that the quadruple division is used for showing the concept of quadruple veils in Islam. According to Islamic mysticism, there are four types of veils which are the very vicious characteristics of mankind and prevent him reaching the Truth. The quadruple division of the miniature represents the quadruple internal impediments. The aim of this study is to show that the seventy thousand veils of light and darkness are the same as quadruple veils in the nature of mankind. Regarding the Nabavi Hadith (prophetic saying) that “my Satan has converted to Islam”, these veils were taken off the eyes of the Prophet in the night of Ascension and, in fact, such quadruple division implies taking off the veil. The method of this research is descriptive-analytic and the data is collected via library sources.
    Keywords: miniature_Islamic mysticism_veil_number4_Shahrokhi s Meraj Nameh_night of Ascension_seventy thousand veils
  • Alireza Khajeh Ahmad Attari Page 81
    Human image is one of the features of the Isfahan style painting. Methods and attitudes that have made it different Than the picture of old schools. This paper examined the conditions that cause this type of attitude and painted, the requisites that make painting a picture of Shah Abbas I will pay more attention.Political, social and cultural exigencies attracted more attention to human images in the era of Shah Abbas I. These exigencies originated from internal and foreign relationships of the government. This research presupposes that certain principles in the Iranian painting originated from the Iranian-Islamic thought but these developments emerged in the iconography of Isfahan School of painting. Therefore, it is necessary to study the domain of these developments.This article tries to examine how these changes can affect the human iconography. Research findings show that various socio-political and cultural factors influenced the human representation in this era leading to new features in the Isfahan School of painting.The methodology of this study is based on historical analysis as well as data collected from library sources.
    Keywords: human iconography characteristics, influences, Iranian, Islamic thought, Isfahan School of painting
  • Hassan Ali Pourmand, Roshanak Davari Page 93
    In each historical period, the King’s portrait has its own meaning and specific purpose for his reign and it has been discussed from different aspects. This article investigates comparatively the causes and conditions of the presentation of the King’s portrait on artistic works of Fath-Ali-Shah and Nasser-Aldin-Shah’s periods in order to reveal the dominant opinions of representation in each era through studying the relationship between art and politics, the changes in visual representation and the methods used to transfer the desired goals in each of the courses and the differences between them. The hypothesis of this study is the different influence of tools and mechanisms of each artistic period on the expression of authority, power, its application and legitimacy. By using a descriptive-historical method, this article analyzes and compares the structures used for representing the King’s portrait in each of these two periods. As a conclusion, it seems that although the two kings belong to the same dynasty and thus there should be the same goal for generating the King’s portrait on various products, due to socio-political reasons and changes, the use of Fath-Ali-Shah’s portraits at that time was to show and prove his authority and hereditary glory of an ancient monarchy to the European powers. On the other hand, as a result of technological changes, in Nasser-Aldin-Shah’s era the visibility of the King and the discourse of that period changed a lot and thus the portrait of the King, even on banknotes or in newspapers, was used mainly to consolidate the bases of power in the society.
    Keywords: The King's Portrait, the Representation of Power in Qajar Era
  • Somayeh Khosravi Khorashad* Shahriar Shahidi Page 107
    In this research, a comparative analysis is presented between characters of Attar’s classic book “Conference of Birds” (Mantegh Alteir) and characters of Beckett’s “Waiting for Godot”. An analytical-descriptive method is employed with the aim of offering a descriptive analysis of the characters’ objectives and the way their behavior and attitudes develop through time. In Attar’s book, written in verse, a large number of different birds, lead by the Hoopoe, make a long journey across inhospitable terrain, enduring great hardship in order to reach the legendary Simorgh, a mythical bird known to have supernatural powers. In this long journey, the congregation of birds passes through seven symbolic stages. At each stage some of the birds either lose heart or change their minds until finally only thirty birds reach the final destination. In Beckett’s play, several individuals eagerly await the arrival of a hero named Godot who may deliver them from misfortune and strife. A boy delivers messages indicating the imminent arrival of the hero, but Godot never comes. The question is raised in the present study as to whether it would be possible to logically make a comparison between Attar’s text which is essentially mystical-moral in nature and Beckett’s “absurd” play. By offering a comparative analysis of various characters, the main challenge faced by the present study is to determine the existence and lack of meaning and spirituality in the lives of the characters of the two literary works and to consider how these two great writers view the world which is faced and challenged perpetually by mankind. In addition to this, after reviewing the works and in order to test research hypotheses, several key words in the two works are gathered and statistics are presented in the form of tables and graphs. Attar’s characters are active in all stages, but Beckett’s characters are passive. It seems that they passively depend on the deliverance by another person in order to gain freedom and happiness. Beckett’s characters are divergent and unsuccessful while Attar’s characters are successful and convergent. Ultimately, Samuel Beckett invites mankind to Unity by showing the emptiness and materialism which result from lack of truth-seeking and self-recognition. Attar, however, abhors dependency on materialism and emphasizes the goodness of truth and the significance of achieving and maintaining Unity.
    Keywords: Comparative literature, character, Conference of the Birds, Attar Neyshaburi, Waiting
  • Fahimeh Daneshgar* Faeze Taheri Page 121

    Typographical and pictorial representations are the two main components of a graphic work of art. Generally, attention is primarily paid to the plastic art aspect of pictorial representation. However, the visual aspect of typography invariably imposes a visual design common between the written form and the pictorial representation. Since Farsi writing is founded upon the bases of plastic arts, any alteration of the structure of writing will damage the plastic art dimensions. Therefore, recognizing various line structures and their directionalities are important requirements for understanding the plastic art aspect of writing, especially in written Farsi. Proper knowledge of these rules plays an important role in discovering and shaping standards for the graphics of Farsi fonts and prevents a potential disparity between the written and its graphic form. This essay examines the singular (disjoint) characters in written Farsi and the Roman characters, and explores the differences in the appearance of Farsi characters between their joint and disjoint forms. The study of appearance and line structures of Farsi Words leads to the conclusion that knowledge of the line structures in characters and their general shapes play a fundamental role in establishing the visual impact of the written Farsi. In this study, the meaning conveyed through line structures in printed Farsi characters are considered from two perspectives: Variety of line types in structures of characters – for instance the dominant line structure in letter “ع" is the curved line. Variety of line structures in the formation of fonts – for instance in KOUDAK font, the dominant movements are with curved lines. Through an examination of various writing styles, their application in Farsi font settings, and their strong visual impact, it is concluded that these elements have a distinct impact on the communication of meaning and feeling to the viewer.

    Keywords: line structure, English typography, visual line, direction, visual balance, basic design